parallax background

Speel- en oogstbos voor kinderen in Lobith

Wandelpad "Rietmoeras" Aerdt
Wandelpad ‘Rietmoeras’ Aerdt
19 april 2016
Insectenhotel tolkamer
Insectenhotel in Tolkamer
19 april 2016

Klimmen, klauteren én smullen!

De kinderen uit Lobith en Tolkamer en omgeving kunnen sinds de zomer van 2014 spelen in het speelbos en fruit plukken  in het aangrenzende oogstbos. Het bosje ligt net buiten Lobith aan de Batavenweg. In het speelbos zijn speelmogelijkheden voor kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar gecreëerd. De kinderen mogen  rondstruinen door de struiken, ze kunnen met een vlotje over het water heen varen, op een touwbrug balanceren, hutten  bouwen van boomtakken, in een klimboom klimmen, aan een touw in een boom slingeren, een potje voetballen op de open  plek.

 Ook ouders, begeleiders en wandelaars zijn welkom in het speelbos. Er zijn paden aangelegd om het bos toegankelijk te  maken en er is een open plek met twee picknickbanken gecreëerd. Stichting Landschap Rijnwaarden heeft in samenwerking met gemeente Rijnwaarden de diverse speelelementen aangelegd.  Samen met de kinderen van groepen 6 en 7 van basisschool de Tragellijn uit Lobith en de Overlaat uit Tolkamer is een  ontwerp gemaakt voor het speelbos.

Met Boomfeestdag hebben de kinderen van de basisscholen in gemeente Rijnwaarden het Oogstbos in Lobith geplant. Het  is een open bos met vruchtbomen en – struiken waar kinderen (en ook volwassenen) naar hartenlust appels, peren,  kersen, hazelnoten en bramen kunnen plukken. Het oogstbos is toegankelijk vanaf het wandelpad door het speelbos. Vanaf het oogstbos kan nog verder gewandeld worden langs de watergang. Dit wandelpad komt weer op de Batavenweg uit. Bewoners van Lobith hebben er een mooi wandelommetje bij en de kinderen een mooie natuurlijke speelplek. Honden zijn niet toegestaan in het speel- en oogstbos en op de wandelpaden. Dit om overlast te voorkomen en het gebied schoon te houden van hondenpoep. Dat gaat namelijk niet samen met spelende kinderen.

Het speel- en oogstbos en het wandelpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.